نقش لیزر در ارتودنسی – بررسی مزایا و معایب استفاده از لیزر در ارتودنسی

لیزر در ارتودنسی می تواند کاربرد هایی داشته باشد. بسیاری از انواع لیزرهای دندانپزشکی که  در حال حاضر در دسترس هستند می توانند برای برنامه های کاربردی بافت سخت و نرم دندان در زمینه ارتودنسی دندان نیز کاربرد داشته باشند.

برای دستیابی به اثرات مطلوب در بافت هدف ، آگاهی از ویژگی های لیزری مانند قدرت ، طول موج و زمان بندی ، ضروری است .لیزر درمانی می تواند سودمند واقع شود زیرا اغلب بدون خونریزی  و درد است همچنین غیر تهاجمی و نسبتا سریع هم می باشد .پرداختن به اقدامات احتیاطی لازم برای جلوگیری از آسیب به بافت ، ممکن است زمانی که با استفاده از سیستم لیزر در ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرد بسیار مهم باشد .در برنامه های کاربردی از لیزر در ارتودنسی اثرات مضر و ایمنی سیستم لیزر باید مورد بحث و تبادل نظر قرار بگیرد .

لیزر های مورد استفاده در ارتودنسی و دندانپزشکی

لیزر co2

طول موج این لیزر بسیار بالا است و بالاترین جذب آن در آب است به همین خاطر است که این لیزرمناسب برای برنامه های کاربردی بافت سخت نمی باشد اما برای بافت نرم از برخی مزایا یی برخودار است .ازجمله این مزایا عبارتند از : حذف سریع بافت نرم ، هموستاز کامل و عمق نفوذبه همین دلیل است که معمولا برای عمل جراحی بافت نرم از آن استفاده می شود .

لیزر اربیوم

امروزه لیزر اربیوم معمولا بیشتر برای برنامه های کاربردی دندان استفاده می شود .از آنجا که استخوان و دندان هر دو حاوی مقادیر زیادی از هیدروکسی آپاتیت و آب هستند ، لیزر اربیوم را می توان با موفقیت در حذف بافت سخت استفاده کرد .

لیزر دیود

از آنجا که نور ساطع شده از لیزر دیود ضعیف است از این لیزر می توان با خیال راحت برای بافت نرم برنامه های کاربردی جراحی از جمله / لثه ، طول تاج ، عاج  و برداشتن بافت هیپرتروفیک و نزدیک به مینای دندان استفاده کرد .

استفاده از لیزر در درمان ارتودنسی

برای درمان ارتودنسی می توان از لیزر در بسیاری از برنامه های کاربردی  مشترک استفاده کرد .از جمله تسریع حرکت دندان در استخوان و آماده سازی مینا قبل از باند ، باند در براکت های سرامیکی و کاهش درد پس از نیروی ارتودنسی  و پیشگیری از دمیلینه مینای دندانهمچنین برنامه های کاربردی بافت نرم حد فاصل لثه و طول تاج را می توانید با استفاده از لیزرهای دندانپزشکی به دست بیاورید .

کاهش درد  با استفاده از لیزر ارتودنسی

به خوبی شناخته شده است که پس از استفاده از پلاک ارتودنسی بیمار به مدت دو الی چهارروز احساس درد یا ناراحتی دارد.ب رای جلوگیری از افزایش درجه حرارت بالا در بافت هدف می توان از لیزر به عنوان یک درمان ضد درد برای بیماران ارتودنسی استفاده کرد .بسیاری از محققان گزارش داده اند که استفاده از لیزر دارای اثرات ضد درد برای کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی است .با توجه به یافته های متخصصین ارتودنسی می توان به این نتیجه رسید که استفاده از لیزر تنها در کنترل درد ناشی از ارتودنسی موثر است اما در شروع  درد پس از ابتدای درمان تغییری حاصل نمی کند .از سوی دیگر برخی مطالعات نشان داده اند که هیچ کاهش درد قابل توجهی پس از جدایی یا قرار دادن آرچ ملاحظه نشده است .نتیجه اینکه القای بی دردی لیزر یک روش درمانی جدید است که دارای مزایای غیر تهاجمی بودن و آسان بودن می باشد و هیچ واکنش نامطلوبی در بافت مشاهده نشده است .

مزایای استفاده از لیزر درمانی در دندانپزشکی

  • تشخیص پوسیدگی های دندانی در مراحل اولیه
  • حذف باکتری های آسیب رسان زیر لثه و درون ریشه دندان
  • کاهش استرس در بیماران تحت درمان با لیزر
  • لیزرباعث انعقاد خون شد ه به ویژه برای افرادی که مشکل انعقاد خون دارند در جراحی بافت نرم در مسیر برش انعقادمناسبی ایجاد می کند .
  • لیزرباعث بسته شدن عروق لنفاوی می شود و به این ترتیب التهاب ناشی از جراحی کمتر می شود .
  • ترمیم در ناحیه جراحی سریعتر رخ می دهد .
  • برش های لیزر بسیار ریز دقیق و کنترل شده هستند .
  • بیمار حداقل درد را احساس خواهد کرد .
  • لیزرمی تواند جایگزین فرز در برداشت بافت سخت شود .
  • ضربه فرز ممکن است باعث ایجاد ترک های ریزمیکروسکوپی به روی دندان شود اما با بهره گیری از لیزر بوجود آمدن این ترک ها نیز به حداقل کاهش پیدا می کند .

مزایای لیزر به منظور زیبایی در دندانپزشکی

  • سفید کردن دندان ها با کمک لیزر در ارتودنسی (بلیچینگ)
  • جراحی اصلاح طرح لبخند و لبخند لثه ای
  • روشن کردن تیرگی های لثه
  • اصلاح افزایش حجم لثه ها

معایب استفاده از لیزر در دندانپزشکی

  • عدم کارایی در درمان پوسیدگی های بین دندانی و درمان ریشه
  • عدم کارایی برای ترمیم دندان هایی که قبلا ترمیم فلزی داشته اند
  • عدم کارایی در درمان بلندی دندان
  • عدم کارایی برای روکش و بریج

نرم افزار بافت نرم مربوط به درمان ارتودنسی

لیزرهای دندانپزشکی راحتی و دقت در طول برش بافت نرم را فراهم می کنند .آنها آسیب به بافت نرم را به حداقل می رسانند ، خونریزی را کنترل می کنند و همچنین می توانند درد بعد از عمل را کاهش دهند .

انجام فرنکتومی با کمک لیزر در ارتودنسی

هنگامی که ارتودنتیست در مواردی برای بستن فاصله (دیاستم ) بین دندان های فک پایین و بالا به حذف بافت نرم بین آنها نیاز احساس می کند این جراحی را با کمک لیزر بسیار راحت تر انجام می دهد .انجام جراحی حذف بافت نرم (فرنکتومی ) با تیغ بسیار دشوارتر از لیزر است .جراحی به کمک لیزر بدون درد و خونریزی است و سریعتر انجام شده و نیاز به بخیه هم ندارد .علاوه بر آن ترمیم لثه نیز بسیار سریعتر از جراحی با تیغ صورت می گیرد .

نتیجه

در حال حاضر لیزر عمدتا برای مطالعات تحقیقاتی در زمینه ارتودنسی استفاده می شود .محققین در تلاش هستند که با  کوتاه ترین راه ، کمترین هزینه ، بدون درد و دیده شدن سیم ارتودنسی به اهداف مورد نظر در درمان ارتودنسی برسند .در آینده نزدیک ، با روشن شدن پروتکل های قرار گرفتن در معرض لیزر و کاهش هزینه  ، لیزر ممکن است به طور فزاینده ای نقش مهمی را در درمان ارتودنسی بازی کند .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *