درمان ارتودنسی
چنانچه در فکر درمان ارتودنسی هستید ممکن است سوالات متعددی در این زمینه داشته باشید.
درمان ارتودنسی چیست؟
درمان ارتودنسی شامل استفاده از دستگاههایی است که یا بصورت ثابت بر روی دندانها چسبانده می شود و یا بصورت دستگاههایی هستند که قابل بیرون آوردن و گذاشتن در دهان می باشند. در طی این درمانها در مواردی ممکن است نیاز باشد که تعدادی از دندانها خارج شوند و یا نیاز به جراحی فک وجود داشته باشد.
منافع درمان ارتودنسی چیست؟
منافع درمان های ارتونسی شامل موارد زیر است:
- رفع شلوغی و یا کجی دندانها و ردیف شدن آنها
- تصصیح نحوه قرار گیری دندانها بر روی هم
- کاهش احتمال خونریری و آسیب به دندانهای جلو در مواردی که فک بطور غیر طبیعی جلو آمده است.
- بهبود ظاهر و زیبایی بویژه لبخند
از چه نوع دستگاههایی استفاده می شود؟
دستگاههای متحرک که در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن قابل برداشته هستند.
دستگاههای ثابت که بر سطح دندانها چسبیده و قابل برداشته شدن نیستند.
درمانهای ارتودنسی از چه سنی شروع می شوند؟
بسته به نوع ناهنجاری ممکن است از سن حدود شش سالگی ( در مواردی که فک پایین جلو زده است.) هم شروع شوند.انتخاب نوع دستگاه وابسته به عوامل متعددی مانند سن، نوع ناهنجاری و شدت آن و نیز خواست بیمار است ولی در حالت کلی دستگاههای متحرک در هر سنی قابل استفاده هستند ولی دستگاههای ثابت از بعد از رویش کامل دندانهای دائمی قابل استفاده می باشند. در صورتیکه نیاز به استفاده از دستگاههای ثابت وجود داشته باشد بسیار مهم است که بهداشت دهان کاملا مناسب باشد.
مدت زمان درمان ارتودنسی چقدر است؟
- زمان درمان یا دستگاههای ثابت وابسته به نوع ناهنجاری است وبین 36-8 ماه می تواند متغیر باشد. مشکلات بسیار شدید ممکن است زمان بیشتری نیز داشته باشند.
آیا این درمانها دردناک هستند؟
- ممکن است طی چند روز اول مقدار کمی دندانها حساس شده و درد داشته باشند که بسرعت رفع می شود.همچنین در طی ویزیت های ماهیانه نیز با هر بار تنظیم دستگاه مختصری دندانها حساس می شوند.
هر چند وقت یکبار نیاز به معاینه وجود دارد؟
- بسته به نوع درمان، دستگاه کاربردی و مرحله درمان متفاوت بوده و در مراحل اصلی درمان نیاز به ویزیت حداقل هر ماه یکبار وجود خواهد داشت.
آیا دستگاههای ثابت باعث تغییر رژیم غذایی می شوند؟
- برای ممانعت از آسیب دندانها و دستگاههای ثابت؛ در طی این درمانها میبایست موارد زیر رعایت شوند:
- از خوردن یا آشامیدن مواد غذایی و نوشابه های حاوی شکر بین وعده های غذایی و قبل از خواب خودداری شود.
- از خوردن شیرینی های چسبناک و یا شکلات های خیلی سفت خودداری شود.
- نوشابه های گازدار می تواند باعث آسیب به مینای سطح دندانها شوند.
- خوردن غذاها و میوه های سفت که احتیاج به خورد کردن توسط دندانها دارند؛ باعث شکستن دستگاههای ارتودنسی و جدا شدن آنها و اختلال در درمان می شوند.مواد غذایی مانند ساندویچ سفت، قسمت خشک پیتزا، نان سوخاری، ته دیگ،چیپس، یا آب نبات، هویچ، سیب سفت و میوه های مشابه میبایست ابتدا به قطعات کوچک تقسیم شده و سپس استفاده شوند.
آیا ارتودنتیست محدودیت سنی هم دارد؟
خیر، انجام در مان ارتودنسی در هر سنی امکانپذیر است لیکن میبایست در سنین بالای 5-40سالگی این درمانها با در نظر گرفتن دقیق منافع و مضرات انجام شود.
آیا درمانهای ارتودنسی باعث آسیب به دندانها می شوند؟
بسیار مهم است که دندانها سه بار در روز و حداقل به مدت سه دقیقه هر بار با خمیر دندانها حاوی فلوراید مسواک شوند. برای مراقبت بیشتر می توان از دهانشویه های حاوی فلوراید بصورت روزانه نیز استفاده شود. در صورت استفاده زیاد از مواد حاوی شکر و عدم مسواک صحیح آنها احتمال صدمات دائمی به آنها نیز وجود دارد.
انجام درمان ارتودنسی جهت بهبود ظاهر و قیافه و عدم رعایت بهداشت و بوجود آمدن شرایط فوق کاملا غیر قابل توجیه و فاقد فایده است.
آیا در حین این درمانها نیاز به ویریت های دندانپزشکی توسط دندانپزشک عمومی هم وجود دارد؟
بلی، بسیار مهم است که ویزیت های منظم با دندانپزشک خودتان داشته باشید تا از نظر پوسیدگی و سایر موارد بطور دوره ای بررسی شوند.
آیا امکان انجام ورزش های رزمی وجود دارد؟
بلی، ولی مهم است که از محافظ های مخصوص استفاده شود.همچنین در طی فعالیت های ورزشی مثل اسکیت، اسب سواردی و موارد مشابه نیز میبایست از محافظ دهان استفاده شود.
نواختن آلات موسیقی چگونه خواهد بود؟
دستگاههای ثابت باعث تداخل در نواختن بعضی از سازهای بادی خواهد شد. در این موارد قبل از شروع درمان میبایست آنرا با معلم موسیقی و ارتودنتیست خود مطرح نمایید.
در صورت شکستن و جدا شدن این دستگاهها چه اتفاقی می افتد؟
میبایست هر چه سریعتر با ارتودنتیست خود تماس گرفته و تقاضای وقت خارج ار نوبت نمایید. در صورت تکرار این مسئله طول دوره درمان زیاد و احتمال بروز مشکلات زیاد وجود خواهد داشت. همچنین هزینه های اضافی را نیز به بیمار تحمیل خواهد نمود.
چه اتفاقی در انتهای درمان می افتد؟
پس از پایان درمان و ردیف شدن دندانها و تنظیم فکین، دستگاههای ارتودنسی برداشته شده از وسایل نگه دارنده (retainer) برای حفظ نتایج درمان استفاده می شود که می تواند بصورت ثابت در پشت دندانها و یا بصورت متحرک باشد.ارتودنتیست شما به شما خواهد گفت که چند ساعت در روز و چه مدت میبایست از این دستگاه استفاده شود.
ریسک های درمان ارتودنسی چیست؟
اصولا در مانهای ارتودنسی فاقد ریسک های قابل توجه می باشند. از موارد بسیار کم و در صورت طولانی شدن زمان درمان می توانند آسیب های رابر ریشه و عصب دندان وارد نمایند که این وابسته به سن بیمار و شدت ناهنجاری می باشد. در بیماران بزرگسال این ریسک بیشتر بوده و بیمار میبایست در مورد آنها با ارتودنتیست خود مشورت نماید.
درمانهای ارتودنسی تا چه حد موفقیت آمیز هستند؟
موفقیت درمان بستگی زیادی به همکاری بیمار دارد.استفاده مناسب از دستگاههای ارتودنسی و نیز نگهدارنده های بعد از درمان بسیار مهم است و در صورت عدم همکاری میل به نتایج مطلوب غیر ممکن است.
سن مناسب برای شروع دمانهای ارتودنسی چیست؟
اصولا سن خاصی که برای همه بیماران مناسب باشد وجود ندارد و بسته به نوع ناهنجاری متفاوت است. چنانچه ناهنجاری فکی وجود داشته باشد بویژه در زمانی که فک پایین نسبت به حالت عادی جلو زده تر است یا فک بالا عقب رفته، میبایست در زودترین زمان ممکن یعنی حدود 6 سالگی درمان شروع شود این مسئه در مورد کودکانی که در حین بستن دهان فک خود را کج می بندند نیز صادق است و میبایست از زودترین زمان ممکن شروع شود.
چنانچه ناهنجاری فکی بصورت جلو بودن فک بالا یا عقب بودن فک پایین باشد و یا قوس فک بالا وجود داشته باشد و یا اختلالات دیگر فکی وجود داشته باشد سن مناسب شروع از حدود 8 سالگی است.
در صورتیکه ناهنجاری محدود به دندانها باشد و هیچ نوع ناهنجاری فکی وجود نداشته باشد(که تشخیص آن فقط میبایست توسط ارتودنتیست داده شود.) درمان می تواند از حدود سنین 11سالگی به بعد هم شروع شود.
مطب فرشته – سام سنتر
آدرس: خيابان وليعصر، بالاتر از چهارراه پارك وى، خيابان فرشته، مجتمع تجارى سام سنتر، طبقه ششم داخل پاركينگ طبقاتى واحد ادارى ١٠٤
تلفن: ٢٢٠٢١٧٠٠